datakursen.blogg.se

Elever och lärare i en nystartad datakurs inom Särskild utbildning för vuxna, skapar tillsammans en blogg. Den kommer att innehålla dokumentation från kursen och våra tankar kring digitalisering.

26 april 2018: E-post och Ascii

Dagens lektion har handlat om e-post. Eleverna har fått maila varandra och mig. De har skickat med bilder och som läxa tills nästa gång, så får eleverna testa att maila mig och bifoga ett dokument istället. För det dummade sig idag då vi skulle göra detta.

Vi har även pratat lite fakta kring e-postande och hur gammalt det är och ungefär hur många mail per sekund det skickas idag. 2010 så skickades det 300 miljoner mail i sekunden.

Vi passade även på att diskutera vad skräppost är och vad för mail som kan hamna där?

Efter rasten så gick vi in på kodning och vad Ascii-koden står för. Eleverna har fått prova att skriva sina namn med hjälp av Ascii-kod och sedan fick jag dessutom extra uppdrag av dem, små meddelanden att lösa.

I början av lektionen så lade vi upp en liten programmeringsfilm då vår Skalbert fick resa genom Sverige. Det var skoj att se hur snabbt det här inlägget spreds. På en timme så hade ca 50 personer sett inlägget och nu efter en timme till så hade 123 personer sett inlägget. Skoj att se hur saker sprids när det är det som är syftet. :)